Btw tarief op werken in onroerende staat: is het nu 6% of 21%?

Wanneer u aan uw woning renovatie- of herstellingswerken laat uitvoeren, kan u in bepaalde gevallen genieten van het gunstige btw tarief van 6% in plaats van het basistarief van 21%. Om te genieten van het verlaagd tarief van 6%, moet er wel voldaan zijn aan enkele voorwaarden. We sommen deze voorwaarden nog even voor u op:.

Voorwaarden verlaagd btw tarief:

  1. de woning wordt uitsluitend of voor het grootste deel gebruikt als privéwoning;
  2. de woning werd minstens 5 jaar geleden in gebruik genomen;
  3. de werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd;
  4. het moet gaan om “werken in onroerende staat”.

Wijziging van de ouderdomsvereiste

De regering heeft beslist dat de ouderdomsvereiste (punt 2 van hogergenoemde voorwaarden) wordt verhoogd van 5 naar 10 jaar. De verhoging van de ouderdomsvereiste treedt in werking vanaf 1 januari 2016.

Om te bepalen of de ouderdomsvereiste van vijf dan wel van tien jaar van toepassing is, moet je kijken naar het moment waarop de btw opeisbaar wordt. Enkel indien de oorzaak van opeisbaarheid zich voordoet vóór 1 januari 2016, zal de ouderdomsvereiste van vijf jaar nog van toepassing zijn.

 De ouderdomsvereiste bij werken in onroerende staat aan privé woningen wordt verhoogd van 5 jaar naar 10 jaar.

Voorbeeld:

Stel dat u uw woning heeft aangekocht en in gebruik hebt genomen in 2010, en u plant op korte termijn nog een verbouwing te doen aan deze woning. Dan maakt het natuurlijk een groot verschil op de eindafrekening wanneer u nog zou renoveren in 2015 in plaats te wachten tot 2016. In het eerste geval geniet u namelijk nog van het verlaagde btw tarief van 6% maar in 2016 betaal je opnieuw 21%.

Heeft u vragen omtrent BTW? Of heeft u andere fiscale of boekhoudkundige vragen? Neem dan gerust contact met ons op.