Tarieven roerende voorheffing: een overzicht

Met de programmawet van 25 december 2017 veranderde de wetgever een aantal zaken rond de roerende voorheffing (RV). De regering wil met deze maatregelen het spaargeld activeren door beleggen aantrekkelijker te maken. We lichten in dit artikel deze maatregelen puntsgewijs toe, en geven daarbij ook een overzicht van de diverse tarieven in de roerende voorheffing.

Vrijstelling roerende voorheffing spaarboekjes gehalveerd

De vrijstelling van RV op gereglementeerde spaarrekeningen werd gehalveerd tot 940,00 euro per persoon.

In het huidige renteklimaat zal dat weinigen deren, want je moet al meer dan 855.000 euro op doorsnee spaarrekeningen hebben staan om aan 0,11% interest boven deze grens uit te komen. Met een hoog rendement spaarrekening aan 0,75% is dat ongeveer 125.000 euro.

Vrijstelling roerende voorheffing op dividenden

Er werd een nieuwe vrijstelling ingevoerd voor dividenden op aandelen.

  1. De eerste schijf van 627,00 euro dividenden is vrij van RV.
  2. Enkel dividenden uit aandelen komen in aanmerking voor deze vrijstelling, zowel van Belgische als buitenlandse aandelen.
  3. (Aandelen)fondsen, trackers en andere vormen van beleggingen komen niet in aanmerking.
  4. Enkel gewone aandelen dividenden komen in aanmerking. Dividenden uit bijzondere verdelingsverrichtingen of geherkwalificeerde interesten, worden uitgesloten.
  5. De vrijstelling betekent niet dat je geen RV betaalt bij uitkering. Je zal die RV echter kunnen terugvorderen via je belastingaangifte.
  6. Indien je inkomsten hebt waar je nog geen RV op hebt betaald (bv. via een buitenlandse broker), dan mag je die vrijstelling zelf verrekenen. M.a.w. je hoeft die inkomsten dan niet aan te geven in je belastingaangifte maar je kan dan uiteraard ook geen teruggave meer aanvragen voor dat deel.

Tarieven: een handig overzicht

Sinds enkele jaren zijn er diverse tarieven in de roerende voorheffing mogelijk. Om door het bos de bomen nog te kunnen zien, hebben we een overzicht gemaakt. Het overzicht kan u hier raadplegen :

Afbeeldingsresultaat voor button download

Uiteraard kan u ons ook steeds contacteren voor bijkomende inlichtingen.