Eindejaarsgeschenken vanuit een fiscaal oogpunt

Het einde van het jaar nadert, het ideale moment om je zakenrelaties en personeel te verrassen met een eindejaarsgeschenk. Uiteraard is dat liefst een geschenk waarbij zij geen fiscale kater oplopen, waarbij de kost voor jou aftrekbaar is en waarvan je de btw kan recupereren. Hoe zit dat precies?

Relatiegeschenken met een fiscaal strikje

Geschenken aan zakenrelaties

Niet enkel tijdens de eindejaarsperiode kunnen geschenken aan zakenrelaties worden aangeboden. Alle geschenken die dienen als blijk van appreciatie van een goede samenwerking vallen onder de noemer 'relatiegeschenk' en kunnen dus het volledige jaar door aan klanten worden geschonken.

Fiscale spelregels

Volgens de algemene regel is een relatiegeschenk dat je aan jouw klant, leverancier of tussenpersoon geeft voor 50% fiscaal aftrekbaar, voor zover de waarde ervan niet hoger is dan € 250,00 (inclusief btw).

Geef je méér dan € 250,00 (inclusief btw) uit, dan vormt dit geschenk voor de fiscus een 'voordeel alle aard', waarvoor je een fiche 281.50 moet opstellen en waarop jouw zakenpartner dan privé belast wordt. In dat geval zal het relatiegeschenk voor u wél 100% fiscaal aftrekbaar zijn, maar jouw zakenrelatie zal er niet zo blij van worden...

De beperking van 50% geldt niet voor reclameartikelen, zoals bijvoorbeeld kalenders, pennen, sleutelhangers en agenda’s. Deze kosten kunnen voor 100% worden afgetrokken als beroepskost. Voorwaarden zijn een grote verspreiding, een geringe waarde en een duidelijke (en blijvende) vermelding van het logo of firmanaam op het artikel.

Tip: de fiscus zal altijd erg geïnteresseerd meekijken wanneer u relatiegeschenken uitdeelt.  Zorg daarom voor een gedetailleerde lijst van wie wat gekregen heeft.

Wat met de btw?

Bij de aankoop van relatiegeschenken is de btw volledig aftrekbaar, mits het geschenk minder kost dan € 50,00 (exclusief btw). Indien het geschenk een waarde heeft van € 50,00 of meer, is de btw helemaal niet aftrekbaar.

Daarenboven mag slechts één geschenk per kalenderjaar per zakenrelatie worden geschonken om in aanmerking te komen voor btw-aftrek. Dit geldt ook indien de totale waarde van verschillende geschenken onder de € 50,00 zou blijven. De aftrek zal slechts kunnen worden toegepast voor één van de geschenken.

Cadeaubonnen, zoals een bioscoopticket of een boekenbon, kunnen ook als geschenk gegeven worden en vallen onder de bovenstaande regeling.

Als je rookwaren of sterke drank (bv. cognac of whisky) als geschenk geeft, is de btw nooit aftrekbaar. Ook niet als het geschenk minder dan € 50,00 per stuk kost. Deze beperking geldt niet voor alle dranken: champagne, wijn en dergelijke vallen niet onder de noemer 'sterke drank' en volgen dus de normale regeling om de btw-aftrek te kunnen genieten.

Het fiscaal ideale geschenk?

Het fiscaal ideale geschenk voor jouw klant of zakenrelatie heeft een waarde van maximum 49,99 euro exclusief btw. Voor jou is dat geschenk voor 50% fiscaal aftrekbaar, de btw erop is voor 100% aftrekbaar en jouw klant wordt er niet op belast.

Geschenken aan personeel

Een eindejaarsgeschenk voor jouw personeel wordt beschouwd als een ‘sociaal voordeel’. Dit betekent dat alle werknemers recht hebben op dit voordeel, je mag dus niemand uitsluiten. Ook deeltijdse werknemers hebben recht op hetzelfde cadeau als voltijdse werknemers.

Fiscale spelregels

Geschenken aan personeel zijn voor 100% fiscaal aftrekbaar als beroepskost, op voorwaarde dat:

  • alle medewerkers hetzelfde voordeel krijgen;
  • de toekenning gebeurt voor een specifieke gelegenheid (zoals bijvoorbeeld Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, een verjaardag);
  • het totaalbedrag niet hoger is dan € 40,00 (inclusief btw) per medewerker, eventueel verhoogd met € 40,00 per kind ten laste.

Als je uw personeel aan het einde van het jaar dus een geschenk (in geld, in natura of via een geschenkcheque) wil geven, dan beperk je dus best de waarde van het geschenk tot maximum € 40,00 (te verhogen met € 40,00 per kind ten laste). Op die manier zijn er op dat sociaal voordeel immers geen RSZ-bijdragen verschuldigd, is het bedrag voor jou als werkgever volledig aftrekbaar en betaalt je werknemer er geen belastingen op.

Wat als je toch een duurder geschenk geeft aan jouw personeel?

Dan moet je hierop RSZ en belastingen betalen. De kostprijs van het geschenk zal dus niet aftrekbaar zijn. Je moet het volledige bedrag van het geschenk behandelen als een ‘voordeel alle aard’, en dus opnemen op de fiscale fiche 281.10 op naam van de werknemer die vervolgens privé belast wordt op dit geschenk.

Wat met de btw?

Ook de btw op het eindejaarsgeschenk voor jouw personeel is aftrekbaar als u zich houdt aan dit bedrag van maximaal € 40,00 (inclusief btw) per werknemer (te verhogen met € 40,00 per kind).

Fiscale optimalisatie?

Wil je graag meer weten over welke kosten je kan inbrengen of hoe je ze kan optimaliseren? 

Ons team van specialisten wijst u graag de fiscaal ideale weg.

Schrijf je zeker in voor onze nieuwsbrief, of lees de laatste nieuwigheden in onze blog of via onze social mediakanalen. Uiteraard ben je ook steeds welkom voor een kopje koffie op kantoor...

✆ 015 500 800Contacteer ons

Volg ons op: LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter.

Eindejaarsgeschenken vanuit een fiscaal oogpunt

Waarom zou je accountant willen worden?

Bij VP Accountants & Belastingconsulenten bieden we meer dan een baan; een kans om je te ontwikkelen en een verschil te maken, waarbij je actief bijdraagt aan zowel je professionele als persoonlijke ambities. Ontdek onze unieke aanpak voor een uitdagende carrière.

Lees meer

Elektronische facturatie verplicht vanaf 2026

Vanaf 2026 is elektronische facturatie (e-invoicing) verplicht voor B2B transacties in België. Wat houdt dit voor jou als ondernemer juist in, en hoe kan VP Accountants je door deze verandering leiden?

Lees meer

Waarom digitale boekhouding een gamechanger is

Ervaar de toekomst van boekhouding met onze digitale tools Clearfacts en Silverfin. Ontdek hoe deze innovaties uw bedrijf efficiënter kunnen maken, en uw administratie en financiële inzichten kunnen transformeren.

Lees meer

Lening, leasing of renting?

De keuze voor de juiste financiering voor uw wagen hangt sterk af van uw financiële en fiscale situatie, evenals uw lange termijnplannen voor het voertuig. In dit artikel zullen we de belangrijkste financieringsvormen bespreken en de belangrijkste voor- en nadelen ervan belichten.

Lees meer

Optimale btw-aftrek: tankbonnetje of factuur?

Als ondernemer is het belangrijk om te begrijpen hoe de btw-aftrek werkt voor kosten met betrekking tot personenwagens. In dit artikel gaan we dieper in op de btw-aftrek bij tankbeurten en leggen we uit hoe je de btw-aftrek ervan kan optimaliseren.

Lees meer

Aanpassing van uw statuten aan het nieuwe WVV: neem tijdig actie!

Door de wijziging in de vennootschapswetgeving dienen bestaande vennootschappen uiterlijk op 31 december 2023 hun statuten aan te passen om ze te brengen in lijn met deze nieuwe reglementering. Neem daarom tijdig actie, wij helpen u alvast graag!

Lees meer

Hervorming autofiscaliteit bedrijfswagens

Het doel van de recente hervorming van de autofiscaliteit is de vergroening van het wagenpark. De datum van toekomstige aanschaffing van een bedrijfswagen zal bepalend zijn voor het fiscale regime dat deze wagen zal ondergaan gedurende zijn levensduur.

Lees meer

Inflatie en uw sociale bijdragen in 2023

De inflatie heeft geen effect op de definitieve sociale bijdrage van zelfstandigen. Hoewel de voorlopige bijdragen initieel op een hoger inkomen zullen worden bepaald, zullen - bij een gelijk inkomen - de definitieve bijdragen op hetzelfde niveau blijven.

Lees meer

Vastgoed anno 2022

Sinds 1 januari 2022 zijn er nieuwe tarieven van registratiebelasting van toepassing in het Vlaamse Gewest. Voor de aankoop van de gezinswoning betaal je nog slechts 3% registratiebelasting. Voor een stuk bouwgrond, een tweede verblijf of ander niet-residentieel vastgoed betaal je in Vlaanderen 12%

Lees meer

Nieuwe afrondingsregels bij contante betalingen

Vanaf 1 december 2019 moet elke betaling in cash worden afgerond naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 cent. We zetten een en ander voor u op een rijtje:

Lees meer

Nieuw vennootschapswetboek 2019

Begin 2019 zal een nieuw wetboek van vennootschappen van kracht worden. Het aantal vennootschapsvormen wordt verminderd en er zullen heel andere regels gelden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor nieuwe vennootschappen, maar ook voor de bestaande.

Lees meer

VP Accountants gaat voor digitaal

Ons kantoor heeft zich de laatste jaren bijzonder toegelegd op digitalisering. Nu gaan we nog een stap verder door een samenwerking aan te gaan met Clearfacts.

Lees meer

Minimumbezoldiging: voorwaarde voor de verlaagde vennootschapsbelasting

Kleine vennootschappen kunnen genieten van een belastingtarief van 20% (+ crisisbelasting) in plaats van het normale tarief van 25%. Er zijn echter voorwaarden verbonden om van dit tarief gebruik te kunnen maken. In dit artikel gaan we dieper in op de voorwaarde van de minimumbezoldiging.

Lees meer

Fiscale regeling inzake auteursrechten

Inkomsten verkregen uit de overdracht van auteursrechten worden fiscaal gunstig behandeld. Deze worden namelijk belast als roerende inkomsten, aan een tarief van 15%, tot een bepaald maximum.

Lees meer

Hervorming van het vennootschapsrecht

Lees meer

Verhuur met btw mogelijk vanaf 01/10/2018

Lees meer

BTW-aftrek van “niet-conforme” facturen: wat zegt de fiscus?

Lees meer

Zomerakkoord federale regering – wat betekent het voor u?

Lees meer

Geld uit de vennootschap halen: huurinkomsten

Er zijn verschillende manieren om geld uit je vennootschap te halen. Een interessante vorm van extra inkomen om uit uw vennootschap te halen, is het verhuren van de beroepsmatige ruimte van uw woning aan uw vennootschap.

Lees meer

Waar diensten lokaliseren voor de btw (B2B)?

De plaats van een dienst bepaalt in welk land btw verschuldigd is. De algemene regel is dat een dienst plaatsvindt, daar waar de dienst effectief wordt uitgevoerd. Er bestaan echter tal van uitzonderingen. We bekijken de lokalisatieregels in B2B-verband.

Lees meer

De belasting op “interne meerwaarden”

Lees meer

Sponsoring en vrijgevigheden: een fiscale benadering

Sponsoring en vrijgevigheden: beide vormen van financiële ondersteuning krijgen een andere fiscale behandeling. Lees meer hier.

Lees meer

Onbeperkt bijverdienen na je pensioen

Lees meer

Wanneer is een meerwaarde op aandelen belastbaar?

Meerwaardebelasting aandelen gezocht? Lees meer over meerwaarde op aandelen vennootschapsbelasting of personenbelasting en meer.

Lees meer

Gespreide taxatie van meerwaarden

Wanneer een vennootschap een meerwaarde realiseert bij het vervreemden van een bedrijfsgoed, is deze meerwaarde belastbaar. De vennootschap kan evenwel kiezen voor de gespreide taxatie van deze meerwaarde.

Lees meer

Kadastraal inkomen

Lees meer

Gevolgen van het niet neerleggen van de jaarrekening

Elk bedrijf dat aan bepaalde criteria voldoet, moet een jaarrekening neerleggen. Bestaande vennootschappen die geen jaarrekening neerleggen, verkeren in de anonimiteit en daar is plaats voor allerhande bedenkelijke praktijken. Een laattijdige of niet-neerlegging wordt dan ook aangepakt met strafrechtelijke, fiscale en gerechtelijke sancties.

Lees meer

Btw tarief op werken in onroerende staat

Wanneer u aan uw woning renovatie- of herstellingswerken laat uitvoeren, kan u in bepaalde gevallen genieten van het gunstige btw tarief van 6% in plaats van het basistarief van 21%. Om te genieten van het verlaagd tarief van 6%, moet er wel voldaan zijn aan enkele voorwaarden.

Lees meer

Bescherming gezinswoning van de zelfstandige

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x