Geld uit de vennootschap halen: huurinkomsten

Er zijn verschillende manieren om geld uit je vennootschap te halen. De meest gebruikte en gekende manier is opname van loon als bedrijfsleider. Indien je verder geen beroepsinkomsten hebt in je privévermogen is het altijd interessant om een minimumbezoldiging op te nemen uit je vennootschap. In de berekening van je aangifte personenbelasting heeft iedereen immers recht op een belastingvrije som. De grootte van deze belastingvrije som is afhankelijk van je persoonlijke situatie. 

Flexibel bezoldigingspakket

Het komt maar al te vaak voor dat het bezoldigingspakket van een bedrijfsleider enkel bestaat uit een bruto bezoldiging, verder niets. Uiteraard is dit fiscaal niet voordelig. Een geoptimaliseerd salaris voor een bedrijfsleider is steeds samengesteld uit drie tot vijf verschillende elementen, afhankelijk van zijn of haar specifieke situatie. Via dit artikel hadden we jullie graag de fiscale techniek “verhuring van eigendommen aan de vennootschap” gedeeld.

Verhuur je kantoor

Indien je geregeld van thuis uit werkt of klanten ontvangt voor je zelfstandige activiteit, dan kan je uw kantoorruimte verhuren aan de vennootschap. Indien het gebouw niet je eigendom is moet je goed de huurovereenkomst nalezen wat er mogelijk is. Zelfs indien je het pand huurt zijn er mogelijkheden om een deel van de kosten af te schuiven op de vennootschap.

Kenmerken van huurinkomsten

Waarom verhuren aan de vennootschap?
Omdat huurinkomsten in België voordeliger belast worden in de personenbelasting dan de opname van een bezoldiging. Het opnemen van een loon is de minst voordelige manier om geld uit de vennootschap te halen. Daarnaast worden huurinkomsten niet opgenomen in de berekeningsbasis voor uw sociale bijdragen.

Hoeveel huur mag ik vragen?
Rekening houdend met het vorige puntje denkt u nu waarschijnlijk “Waarom vraag ik dan niet gewoon maandelijks 1.000 euro huur aan mijn vennootschap en géén bezoldiging?“. Allereerst neemt u best altijd een minimumbezoldiging op om gebruik te maken van de belastingvrije som. Daarnaast zijn huurinkomsten van gebouwen uit je eigen vennootschap geplafonneerd via een formule bepaald door de fiscus. Als laatste heeft uw bruto bezoldiging ook mogelijks invloed op het tarief in de vennootschapsbelasting (normaal of verlaagd tarief).

Wat als ik toch meer huur vraag aan de vennootschap?
Het deel van de “overdreven huurinkomsten” zal uiteindelijk toch op dezelfde manier belasten worden als een bezoldiging voor bedrijfsleider. Bijgevolg zal men het verschil tussen de maximumplafond en de gevraagde huur bij u privé als beroepsinkomen belasten, dewelke ook zullen mee tellen voor de berekening van uw sociale bijdragen.

Hoe zit dit fiscaal in elkaar?
Voor de vennootschap zijn de huurgelden 100% aftrekbaar van de belastbare winst. De belastbaarheid in de personenbelasting is afhankelijk of u al dan niet gemeubeld of ongemeubeld verhuurd aan uw vennootschap. Uiteraard is het raadzaam om een huurovereenkomst op te stellen (en te laten registreren bij het bevoegde registratiekantoor).

Heb je meer vragen omtrent deze techniek? Wil je graag advies omtrent uw eigen situatie en de mogelijkheden tot optimalisatie bekijken?
Neem gerust contact met ons op !

Geld uit de vennootschap halen: huurinkomsten

Hervorming autofiscaliteit bedrijfswagens

Het doel van de recente hervorming van de autofiscaliteit is de vergroening van het wagenpark. De datum van toekomstige aanschaffing van een bedrijfswagen zal bepalend zijn voor het fiscale regime dat deze wagen zal ondergaan gedurende zijn levensduur.

Lees meer

Vastgoed anno 2022

Sinds 1 januari 2022 zijn er nieuwe tarieven van registratiebelasting van toepassing in het Vlaamse Gewest. Voor de aankoop van de gezinswoning betaal je nog slechts 3% registratiebelasting. Voor een stuk bouwgrond, een tweede verblijf of ander niet-residentieel vastgoed betaal je in Vlaanderen 12%

Lees meer

Nieuwe afrondingsregels bij contante betalingen

Lees meer

Nieuw vennootschapswetboek 2019

Lees meer

VP Accountants gaat voor digitaal

Lees meer

Minimumbezoldiging: voorwaarde voor de verlaagde vennootschapsbelasting

Lees meer

Fiscale regeling inzake auteursrechten

Lees meer

Hervorming van het vennootschapsrecht

Lees meer

Tarieven roerende voorheffing: een overzicht

Lees meer

Verhuur met btw mogelijk vanaf 01/10/2018

Lees meer

BTW-aftrek van “niet-conforme” facturen: wat zegt de fiscus?

Lees meer

Werken via vennootschap nog nooit zo interessant

Lees meer

Zomerakkoord federale regering – wat betekent het voor u?

Lees meer

Waar diensten lokaliseren voor de btw (B2B)?

Lees meer

Kwartaalvoorschotten btw worden afgeschaft

Lees meer

De belasting op “interne meerwaarden”

Lees meer

Sponsoring en vrijgevigheden: een fiscale benadering

Sponsoring en vrijgevigheden: beide vormen van financiële ondersteuning krijgen een andere fiscale behandeling. Lees meer hier.

Lees meer

Onbeperkt bijverdienen na je pensioen

Lees meer

Wanneer is een meerwaarde op aandelen belastbaar?

Meerwaardebelasting aandelen gezocht? Lees meer over meerwaarde op aandelen vennootschapsbelasting of personenbelasting en meer.

Lees meer

Gespreide taxatie van meerwaarden

Lees meer

Kadastraal inkomen

Lees meer

Gevolgen van het niet neerleggen van de jaarrekening

Lees meer

Btw tarief op werken in onroerende staat

Lees meer

Moet ik belastingen betalen op de meerwaarde bij de verkoop van grond?

Lees meer

Bescherming gezinswoning van de zelfstandige

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x